Als ondernemer heeft u 101 redenen om nu te kiezen voor het lidmaatschap bij Unizo Hasselt

Kroniek van een aangekondigd vertrek (persbericht)

Een aantal actoren die vandaag het vertrek van MediaMarkt uit het centrum van Hasselt betreurt, heeft in het voorjaar van 2017 een vrijgeleide gegeven aan MediaMarkt om dit vertrek stapsgewijs te organiseren. Ondanks een negatief advies van het Nationaal Sociaal Economisch Comité voor de Distributie heeft het Hasselts stadsbestuur toch ingestemd met de vestiging van Media Markt in de retailbox bij IKEA. Niet één, maar twee multinationals drukten hun stempel. Reeds van in 2014 leek Media Markt voorbestemd om een onderkomen te vinden in de retailbox bij IKEA. De plaats werd voorbehouden door een oppervlakte voor 1.425 m2 voor huishoudelectro te laten vergunnen. “Vanuit UNIZO Hasselt hebben we altijd gewaarschuwd dat dit een kroniek van een aangekondigd vertrek zou kunnen worden”, zegt Steve Jacobs, voorzitter van UNIZO Hasselt.

De verhuis werd op twee vlakken afgedekt: in de retailbox bij IKEA zouden enkel grotere artikelen verkocht worden en er zou een letter of intent met het stadsbestuur zijn. “Onze verwittiging dat de vergunning in de retailbox geen enkele verplichting oplegde om het assortiment tot grotere artikelen te beperken, werd in de wind geslagen. Nochtans kon en kan men in de tweede winkel van Media Markt alles kopen wat ook in de zogenaamde “stadswinkel” te verkrijgen was. Een fabeltje dus, die verkoop van alleen maar grote artikelen”, aldus Steve Jacobs, voorzitter van UNIZO Hasselt.

“Heel wat ondernemers hebben de komst van Ikea gesteund. Maar als toen duidelijk was dat dit ten koste zou gaan van een belangrijke publiekstrekker in de binnenstad, dan zouden de meningen wellicht anders zijn geweest. Dit is een woordbreuk tegenover de ondernemers in het centrum zo stelden we op 23 maart 2017. Anderhalf jaar later kunnen we alleen maar met lede ogen toezien dat multinationals nog steeds met open armen, en op een rode loper, ontvangen worden en dat wanneer ze een vrijgeleide wensen om te vertrekken, hierover maar beter geen kritische opmerkingen gemaakt worden”, aldus Jacobs.

Vanuit UNIZO Hasselt zullen wij echter kritisch-constructief blijven wanneer de belangen van ondernemers – waar dan ook – op het spel staan.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Meer nieuws met categorie: Nieuws overzicht