Op 2 januari gaat het nieuwe Hasseltse parkeerplan in voege.
Vanaf dan kost langparkeren in het centrum veel meer dan in een van de ondergrondse garages. Voor de buren verandert er weinig tegenover de jongste plannen. “Alleen kunnen ze nu tot zes kaarten aankopen voor bezoekers”, zegt schepen van Parkeren Habib El Ouakili (s.pa).
In totaal treft het parkeerplan 3.500 gezinnen. “Eén kaart krijgen ze gratis. Willen ze extra kaarten, dan kunnen ze die in de verkeerswinkel kopen aan 30 euro per stuk. Voor de rest blijft het plan ongewijzigd. Elk gezin heeft recht op 200 gratis parkeeruren. Volstaat dat niet dan kunnen ze vanaf mei aan de parkeerautomaten in hun buurt terecht om extra parkeertijd te kopen. Dat kost dan 1 euro voor 5 uren”, zegt El Ouakili.
Verkeersgeleidingssysteem
Het parkeerplan gaat op 2 januari van start in alle parkeerzones in Hasselt. “Het eerste uur betalen mensen 1 euro, het tweede 2 en vanaf het derde 3 euro. Vanaf 2 januari wordt langs de straat parkeren ook duurder dan in een ondergrondse parkeergarage. Maar parkeren op een van de grotere parkings aan de rand van de stad blijft het goedkoopst.”
Om alle parkings in de stad aan te duiden, komt er een verkeersgeleidingssysteem. Zeg maar elektronische bordjes die aangeven waar u kunt parkeren, en hoeveel vrije plaatsen er nog zijn. “Tegen midden 2017 moet dat systeem eindelijk functioneren”, belooft El Ouakili. “De gevraagde offertes zijn binnen en worden nu bekeken. Als het systeem geplaatst is, dan is het nog alleen wachten op de ondergrondse parkings aan de Blauwe Boulevard en het Cultureel Centrum om het parkeerbeleid helemaal te kunnen doortrekken.”
Om ook de koppigste parkeerders uit het centrum te weren, komen ook de pop-uppaaltjes terug. “Die zijn intussen geplaatst, en bijna alle nieuwe toegangsbadges zijn uitgedeeld.” Op 5 december gaan de paaltjes terug omhoog, zodat de binnenstad verkeersvrij blijft tussen 11 en 17.30 uur. “Tijdens die uren kunnen vrachtwagens de stad dus niet meer in. Laden en lossen moet dus op andere tijdstippen, of via City Depot. Als de binnenstad opnieuw afgesloten is, maken we plaats voor de aanleg van de twee fietsostrades.” Die fietsostrades kruisen de binnenstad: een route loopt van aan Van Veldeke rechtdoor over de Paardsdemerstraat, en vervolgens langs het begijnhof tot aan de kleine ring. De andere fietsostrade loopt van noord tot zuid, van de kop van de Kanaalkom over de Isabella en- Dokter Willemsstraat tot op de Havermarkt.
“Dat moet komende lente in orde zijn”, besluit schepen Habib El Ouakili.
Bron : Het Belang Van Limburg | 24/11/2016 door Dirk JACOBS