Als ondernemer heeft u 101 redenen om nu te kiezen voor het lidmaatschap bij Unizo Hasselt

Waar komt de naam ‘Sole Orto’​ vandaan?

OP 7 November 2019 organiseert Unizo Hasselt en Feniks accountants haar 2e Sole Orto Award in het smaaksalon te Hasselt! Maar waar komt de naam ‘Sole Orto’ vandaan?

Een woordje uitleg van de Kunstenaar (Raf Verjans) zelf.

SOLE ORTO MEMORIAL     Fruitmarkt HASSELT             1992              

Solo Orto : uit het latijn letterlijke vertaling = na zonsopgang of : dageraad, morgengloren, crepuscule… enz.

De uitgesproken cirkelvorm van het monument is het uitgangspunt van de titelkeuze, waarvan de symboliek zou kunnen omschreven worden als; een nieuwe dag, een nieuw tijdperk, een nieuwe lente, vernieuwde voornemens, plannen….enz. De opkomende zon staat voor; licht, warmte, optimisme, energie, hoop…

UNIZO-Hasselt wil door zijn dynamisch initiatief en door middel van het Monument een langdurige impuls geven die de boodschap van vernieuwing, ondernemingsgeest, participatie enz. ..alleen maar gunstig kan ervaren worden door de bevolking. De plastische vormgeving van “SOLE ORTO MEMORIAL” sluit aan bij deze titel-gedachte door een uitnodiging tot positief denken en handelen en is zelfs de antipode van het franse gezegde ‘Sois belle et tais-toi’, vrij vertaald; actuele kunst hoeft niet zo nodig adembenemend mooi te zijn (in de opvatting van De Schone Kunsten), actuele kunst heeft nog een andere sociale rol te spelen, en daar mag over gepraat. Persoonlijk gaat mijn voorkeur vaar VERWONDERING boven BE-wondering omdat VER-WONDERING een venster opent naar bruikbare creativiteit in alle lagen van de bevolking in onze maatschappij.

Fonetisch klinkt de titel goed en is niet zo direct vatbaar voor volkse verbasteringen.

Motivatie omtrent het woord “MEMORIAL” = herdenkings-monument. Meestal toepasselijk op het verleden, personen, gebeurtenissen.

Ik gebruik graag deze Memorial omwille van zijn Dualiteits-kracht die mijn werk beheerst. Zo kan bijvoorbeeld een herdenkings-monument voor toekomstgerichte gebeurtenissen tegenstrijdig en absurd overkomen maar het past wel in mijn visie van tijdloosheid.

Je kan zeggen: MONUMENT “SOLE ORTO” en dan betekent dit een dichterlijke hulde aan de opkomende zon.

Je kan ook zeggen: “SOLE ORTO MEMORIAL” en dat is dan een hulde aan diezelfde zon die al miljarden malen opgekomen is, dat wij dat vergeten zijn, en dat wij dit fenomeen nog maar eens opnieuw moeten ontdekken… enz.

Het is dus een begrip met interpretatiemogelijkheden in dubbele richting.

Sole Orto Award 2019

Na Bol & Orchestra in 2017 reiken we op donderdag 7 november 2019 onze tweede Sole Orto Award uit. Met deze award willen we een Hasseltse ondernemer belonen die zich heeft laten opmerken en waar Hasselt fier op mag zijn. Deze feestavond in de prachtige zaal van het Smaaksalon beloofd een topevent te worden met boeiende gesprekken en verrassende optredens van onder andere woordkunstenaar Jee Kast en pianist Arne Van Coillie. Virginie Claes is onze gastvrouw van de avond.

Wie wint de tweede Sole Orto Award? Maak het live mee tijdens deze unieke avond!

We kijken uit naar jouw aanwezigheid.

Inschrijvingen Sole Orto Award

Bekijk het volledige programma

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email

Meer nieuws met categorie: Activiteiten, Nieuws overzicht